Hem Öppettider Banorna Medlemskap Hitta hit Om Kontakt Webshop

Historia

Varför bildades UVMK, hur och när?

Vi börjar med varför UVMK bildades! Den motorcykelburna ungdomen, under denna tid (Knuttar) var ett gissel i samhället. De åkte fram och tillbaka, gata upp och gata ner i Väsby. De var ett väldigt störande element. Undertecknad som flyttat till Väsby på nyåret 1955, kom från Monark i Varberg och hade kommit i kontakt med Monarks stora tävlingssatsningar. Naturligtvis för att i första hand testa sina motorcyklar. De anställde testförare av den yppersta svenska eliten. Bla. Ove Lundell som var svensk mästare, i vad som då hette T! (Tillförlitlighetstävling).

De sponsrade även de största tävlingarna, bla. sexdagars och novemberkåsan! För Monark körde många av de bästa förarna, bla. legenden ”varg olle Nygren”. Därför började undertecknad fundera på om man inte skulle försöka starta en motorcykelklubb där grabbarna kunde använda sina resurser på ett vettigare sätt. Men hur skulle man komma i kontakt med killarna?

Så småningom togs kontakt med en tjej som samlade dessa killar i en lokal som tillhörde SSU och låg i Carslundsområdet. Hon hette Siv Larsson, hon sammankallade alla killarna och vi framlade mina idéer. Detta blev embryot till UVMK!

Den 8 december 1955 blev det första mötet med klubben. Vi hade redan fått ett mycket gott samarbete med polischefen i Väsby, Axel Reivert. Han lovade att med alla medel hjälpa klubben att få en bana att åka på. Han bad grabbarna leta rätt på något lämpligt ställe som skulle passa. Grabbarna hade åkt mycket i Hammarbybacken på åsen, som hade en mycket större plats då (motorvägen och Arlanda var ej ens påtänkta). Åsen ville de helst ha, Reivert var i kontakt med länsstyrelsen, men de sade nej! Redan på den tiden var åsen Väsbys vattentäkt!

Denna dag fick UVMK sin första styrelse som bestod av: Bengt Knutsson, Siv Larsson, Runar Blom, Hans Skalmstad, Kurt Porander, Jan Liljedahl, Bernt Roos, Evert Andersson samt Bernt Johansson.

Klubbens namn valdes till Upplands Väsby Motorklubb, samt förkortningen UVMK! Medlemsavgiften fastställdes till 10:-/år, och skulle erläggas på en gång.

Under de 3 första månaderna var den stora frågan om klubben skulle anslutas till Svemo eller AMF. (Arbetarnas Motor Förening). Många av grabbarna tyckte att Svemos regler var jobbiga och ville hellre tillhöra AMF, där inga åldershinder, licenser eller försäkringar behövdes. I en Svemoarrangerad tävling måste man ha licens som kostade 5: - och en obligatorisk försäkring som gällde både träning och tävling.

Till slut ställde styrelsen ett ultimatum: Svemo eller klubben upplöses! Svemo alternativet segrade! Under 1956 fick klubben ett markområde vid Sanda, där grabbarna med iver började schakta och bygga. Men tyvärr fanns det fornlämningar på området, varför arbetet fick avslutas. Klubben fick 500: - av kommunen för arbetet som var nerlagt. Efter detta fick klubben, efter många hårda diskussioner, marken som idag är Vikbanan. Det blev mycket arbete för klubbmedlemmarna som på kort tid fick första versionen av banan klar och godkänd!

Den 5 maj 1957 arrangerade klubben sin första tävling. Det var en T-tävling. Banan var 13 mil! Tävlingen fick namnet Mobilkannan eftersom Mobil Oil hade skänkt en pokal som skulle vara ett vandringspris! Samma år skänkte AB Optimus ett 1½ plans hus till klubben.Detta revs av medlemmarna och uppfördes på Vikbanan!

Som ny klubb i Svemo fick ingen klubb arrangera publiktävlingar förrän efter 5 år, men UVMK arrangerade sin första motocross tävling i augusti 1957! Med som garant stod Huddinge MK.

Efter Rolf Tibblins EM-vinst i 250cc gick hela SMK Stockholms motocrossteam över till UVMK med Arne Löwendal i spetsen! Detta blev starten för UVMK:s guldålder. Tibblin blev Världsmästare,klubben arrangerade SM,NM och VM på Vikbanan!

Tibblin tog SM: 1962, 63, 64 och 65!

Klubben hade en stor bredd på förare av vilket det framgår att klubben blev SM-mästare i lagmotorcross 1961, 62, 63, 65, 66, 67, 68, 69, 71, 72, 73, 76, 81 och 83! Förarna förde klubbens färger över hela världen. Torleif Hansén blev nästa stora stjärna från UVMK med SM-tecken: 1973, 75, 76, 77, 78 och 82!

Bengt Knutsson 1:a Ordförande och grundare av UVMK!

UVMK har hela 14 Lag-SM Guld!

Idag

Serielagen

Efter många års frånvaro från lagtävlingar har UVMK sedan några år tillbaka fått ihop nya lag! "Elitlaget" består av våra främsta elit- och juniorförare. Motionslaget består av ett seriöst gäng motionärer som gillar att åka motocross och att tävla mot likasinnade. Vår policy för serielagen är att alla ska få åka. Det enda kravet är att man måste vara medlem i UVMK.

Sedan 2010 har elitlaget tävlat i ÖstraMX lagserie. Laget började första året i division 2, men avancerade redan efter första året till division 1. Laget har sedan dess tagit brons, silver och guld. Motionslaget började samma år och har haft blandade framgångar, men huvudsaken med detta lag är att så många som möjligt ska få åka och utvecklas som förare.

Ungdoms- och knatteverksamhet

UVMK bedriver en stor ungdomsverksamhet med många inblandade. Våra knattar har nått stora framgångar både i Sverige och internationellt. Bland meriterna finns bland annat topplaceringar i ungdoms-VM och ungdoms-EM.

Crosskolan

Utöver satsande ungdomar har UVMK en framgångsrik knatteskola för alla medlemmar med små cyklar. Träningarna sker under organiserande former med tränare för förare på olika nivåer så alla kan vara med!

Tidslinje

1970

1955

Den 8 december bildas Upplands Väsby Motorklubb